CORPORATE
Genel Başkan Mehmet BİLİR Yazarın Tüm Yazıları
Isparta Şarkikaraağaç Başdeğirmen Köyü doğumlu. Eğitimlerini Başdeğirmen Köyü İlkolunda, Şarkikarağaç Orta okulunda 2 sınıfa kadar, İslamköy Orta okulunda 3 sınıf öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimini Maliye Meslek Lisesi İzmirde tamamlayarak 1980 yıl...
Geçmişini Unutan Milletin Geleceği Karanlık Olur
Bir milletin küllerinden yeniden doğuşunu simgeleyen son Büyük Taarruz, bir gizlilik titizlikle yürütüldü. Büyük Taarruzun yapılacak tarihi sadece Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki iki yakın asker arkadaşı dışında kimse detaylara sahip değildi. Ankara’da yer alan Türkiye Büyük Millet Meclisi, dördüncü kez Mustafa Kemal Paşa’ya olağanüstü yetkilerle Başkomutanlık unvanı verildi. Büyük Taarruz ’un kesin tarihini gizleyen ve sürekli erteleyen Mustafa Kemal Paşa şöyle diyordu,
-Yarım hazırlıkla, yarım tedbirle yapılacak saldırı, hiç saldırı yapmamaktan daha kötüdür!
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa 16 Haziran 1922'de günü Büyük Taarruza karar verdiğinde bunu sadece İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Kazım Özalp’e bilgi verdi. Savaşın planına göre Taarruz tam bir baskın şeklinde gerçekleşecek, süvarilerimiz arkalarını çevirerek Yunan ordularının İzmir’le olan ilişkisi kesilecekti. Hazırlıkların tamamlanmasını isteyen Başkomutan Mustafa Kemal, Akşehir’de ordu takımları arasında yapılan futbol maçını seyretme bahanesini öne sürerek diğer komutanları bir araya getirdi.
Taarruz için düğmeye basıldığında Mustafa Kemal Paşa 17/18'e bağlayan gece Ankara’dan otobüse binerek gizlice ayrıldı. Gidişini sadece bir kaç kişi biliyordu, hatta aldanmayı sürdürebilmek için 21 Ağustosta paşanın Çankaya’da büyükelçilere çay partisi verdiği gazetelerde haber olarak çıktı. 20 Ağustos’ta Akşehir’de olan Paşa, diğer komutanları toplayarak 26 Ağustos sabahı taarruzun başlayacağını harita üzerinden göstererek bildirdi. 21 ve 22 Ağustos boyunca çadırında Çalıkuşu’nu okuyan Başkomutan Mustafa Kemal Paşa bir nevi savaş öncesi inzivaya çekilmişti.
Tarih 25 Ağustos’u gösterdiğinde Anadolu’nun üzerine bir ölüm sessizliği indi ve bütün dış bağlantılardan koptu. Türk birlikleri o gece düşman siperlerine 400 metreye kadar yakınlaşmış bekliyordu. Saat 4.30'u gösterdiğinde Mustafa Kemalpaşa, Kocatepe’nin zirvesine gün doğmadan çıkmıştı. Türk topçusu ateşe başladığında Yunan orduları uykularından yeni uyanıyorlardı.
Artık Türk milletinin kader savaşı başlamıştı, askerlerimiz Yunan siperlerine hızla akmaya devam ediyordu. İlk hareket Afyon şehrimizin işgalden kurtarılmasıydı ve bu hızla gerçekleştirildi. İkinci olarak işgal ordusunun yerinden sökülmesi vardı. Aslıhanlar ve Dumlupınar zaferleriyle işgalciler tutunamayarak kaçmaya başladılar. Yunan orduları geri çekilerek İzmir’e doğru kaçarken Başkomutan Mustafa Kemal Paşa Türk ordularına tarihi emrini verdi.
-Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları… Afyonkarahisar-Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesi’nde zalim ve mağrur bir ordunun esas unsurlarını inanılmayacak kadar az bir zamanda imha ederek büyük ve necip milletimizin fedakarlıklarına layık olduğunuzu ispat ediyorsunuz…
-Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!…
Öyle büyük, öyle muazzam bir zaferdi ki, Türk ordusu 5 gün 5 gece süren Büyük Taarruzun 30 Ağustos 1922'de Türk Ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanmıştı. Kuvayı Milliye Destanı yazılırken son bir gayretle yurdumuz düşman işgalinden temizlenmişti!
Bizlerde AFADER AFAD GÖNÜLLÜLERİ bu günleri unutmamak ve unutturmamak için hey yıl 25.AĞUSTOS akşamı buradayız.
Büyük Taarruzun 101.ci yılında yine buradayız. Nelerin yaşandığını görebiliyoruz. Hep aydınlıkta yürümek için buradayız.
Türk Milletine Saygılar sunarız.
"GEÇMİŞİNİ UNUTAN MİLLETİN GELECEĞİ KARANLIK OLUR"
Mehmet BİLİR
GENEL BAŞKAN
https://www.afader.org.tr/haberler/gecmisini-unutan-milletin-gelecegi-karanlik-olur