CORPORATE
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ Yazarın Tüm Yazıları
BAHRİ BİLİCİ- BİYOGRAFİ 1959 yılında, Anne-baba bir, ailenin ilk çocuğu olarak (Toplamda 8 kardeşiz) Isparta nın Keçiborlu ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve Orta tahsilimi Keçiborlu da, Lise ve Yüksek okul tahsilimi Isparta da yaptım. !982 Yılında Matemati...
Değerli Dostlarım, Akadaşlarım, Saygıdeğer Büyüklerim, Sevgili Küçüklerim,
Bu haftaki köşe yazımın konusunu, bisiklet dışında farklı bir konudan seçtim. Ama inanıyor ve iddia ediyorum ki; Bir Ağacın önemi ve değeri tartışılmaz. Geçen yıl ülkemizin bazı bölgelerinde çıkan veya zalim insanlar marifeti ile çıkartılan orman yangınlarında onlarca, binlerce hektar ormanlarımız yandı kül oldu.
Afader üyeleri olarak bizlerde, ağacın önemini ve değerini bilerek ve sorumluluk duygusu ile hareket ederek, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız protokol gereğince, 21 Mart 2022 Pazartesi günü, fidan dikim etkinliğine katılacağız. Yanan ormanlarımızın yerine yenilerinin yetişmesi için, üzerimize düşe görevi, büyük bir duyarlılık içerisinde yerine getireceğiz inşallah. Fidan dikim etkinliği ile ilgili program yine internet sayfamızda paylaşılmıştır.
Herkesi bu konuda duyarlılık göstererek, fidan dikim etkinliğine katılmalarını bekler sağlık ve esenlikler dilerim.
BİR AĞACIN 22 FAYDASI :
Başımızdakiler sağolsunlar ağaçların tanımını tekrar yaptılar:
Kentsel dönüşümün önündeki yeşil engeller.
Hazır bizi yönetenler bu şehir için en iyinin ne olduğuna kafalarına göre yeniden karar verip önlerine gelen her alana duble yol, AVM, barok birtakım binalar ve daha onlarcasını yapmaya and içmişken biz de şehirdeki ağaçların ne işe yaradığına tekrardan bir bakalım dedik.
1 – Ağaçlar sera etkisi ile mücadele eder
İklim değişikliğinin en önemli sebebi; yok edilen yağmur ormanları ve fosil yakıt kullanımı sonucunda ortaya çıkan aşırı miktardaki sera gazıdır. Yeryüzüne güneşten gelen ısı toprak tarafından yansıtıldıktan sonra bu gaz kütlelerinin içerisinde sıkışarak atmosferdeki ısının kalıcı olarak artmasına sebep olur. En çok bilinen sera gazı ise karbondioksittir (CO2). Ağaçlar, karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırtakırlar. 1000 metrekarelik ağaçlık alanın emdiği karbon miktarı, arabanızı 10.000 km kullandığınızda yaydığınız karbondioksit miktarına eşittir.
2 – Ağaçlar havayı temizler
Ağaçlar atmosferdeki kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreler.
3 – Ağaçlar oksijen üretir
4.000 metrekarelik ağaçlık alan, bir yılda 18 kişiye yetecek kadar oksijen üretir.
4 – Ağaçlar şehri ve sokakları serinletir
Los Angeles’ta son 50 yılda ısıyı çeken asfalt yol ve binalar hızla artarken, havanın 14,5 derece arttığı tespit edilmiştir. Ağaçlar, bina ve yollara gölgelik alan yaratarak, şehirlerdeki ısı adalarının oluşumunu önleyerek ve yaprakları yolu ile havaya su buharı püskürterek yoğunluklarına göre şehrin ısısını 12 dereceye kadar serinletebilirler.
5 – Ağaçlar enerji tasarrufu yapar
Müstakil bir evin dört yanına doğru biçimde dikim yaparak yaz aylarındaki klima gideri %50 oranında azaltılabilir. Serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak, enerji üreten santallerin sebep olduğu karbon salınımını da azaltmış oluruz.
6 – Ağaçlar su tasarrufu yapar
Suyun az bulunduğu alanlarda, ağaç gölgeleri buharlaşmayı yavaşlatır. Daha yeni ekilmiş bir ağaç bile haftada en fazla 55 litre suya ihtiyaç duyar ve bu suyu yeraltı suyu olarak doğaya geri bırakır.
7 – Ağaçlar erozyonu önler
Tepe ve dere kıyılarındaki ağaçlar toprağın yüzey akışını azaltır ve toprağı bir arada tutar.
8 – Ağaçlar çocukları ultraviyole ışınlardan korur
En sık görülen kanser türlerinden biri cilt kanseridir. Ağaçlar UV-B’ye maruz kalma oranını %50 azaltarak okullarda ve parklarda saatlerce zaman geçiren çocukları korurlar.
9 – Ağaçlar gıda üretir
Tek bir elma ağacı ufacık bir toprak alana dikilebilir ve yılda 300 kg meyve verir. Ağaçlar, insanlar dışında kuşlar ve diğer hayvanlar için de gıda deposudur.
10 – Ağaçlar iyileştirir
Araştırmalar sonucunda penceresinden ağaç gören hastaların görmeyenlere göre daha çabuk ve daha az komplikasyonla iyileştiği ortaya konmuştur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi bulunan çocukların doğayla temas ettiklerinde semptomlarının azaldığı görülür. Ağaçlarla temas içinde olmak, akli yorgunluğu azaltarak konsantrasyonun artmasını sağlar.
11 – Ağaçlar şiddetin azalmasını sağlar
Kurak mahalle ve yeşil görmeyen evlerin bulunduğu bölgelerde, yeşil alanları bulunan mahallelere göre daha fazla şiddet vakası tespit edilmiştir. Ağaçlık ve yeşil alanlar insanlardaki korku seviyesinin de azalmasını sağlar.
12 – Ağaçlar mevsimleri gösterir
İlkbahar, yaz, kış, sonbahar. Hangi mevsimde olduğumuzdan emin değil misiniz? Ağaçlara bakın.
13 – Ağaçlar ekonomik fırsatlar yaratır
Mahalle bostanlarındaki ağaçlarda yetişen meyveler satılarak gelir elde edilebilir. Atık yönetimi ve yeşil alanları konu alan işletmeler kurulabilir, gençler yeşil yaşamı odağına alan işlere yönlendirilebilir.
14 – Ağaçlar hem öğretmen hem de oyun arkadaşıdır
Yeşil alanlar çağlar boyunca hem çocuklar hem de büyükler için yaratıcılıklarını geliştirerek ruhlarını dinlendirebilecekleri alanlar olmuşlardır.
15 – Ağaçlar farklı gruplardan insanları bir araya getirir
Mahallelerde toplu ağaç ekimi yapmak birbirini hiç tanımayan insanları bir araya getirerek yaşam kalitesini artıtır. Toplumdaki her bireyin, zamandan bağımsız olarak ağaç ekiminde ya da ağaçları koruma konusunda çok önemli bir rolü vardır.
16 – Ağaçtan birlik doğar
Bir yaşam alanının simgesi haline getirilen ağaçlar o alana yepyeni bir kimlik kazandırır ve mahalle sakinlerinin yaşadıkları alanla gurur duymalarını sağlar.
17 – Ağaçlar hayvanlar için tente ve yuva görevi görür
Özellikle meşe ve çınar ağaçları şehirdeki hayvanlar, öncelikle kuş, arı ve karıncalar için mükemmel yuvalar olarak iş görürler.
18 – Ağaçlar çirkinlikleri örter
Ağaçlar istinat duvarı, otopark, çöp bidonu gibi görmekten hoşlanmadığımız alanların önünü kapatır. Cadde ve otoyollardan gelen gürültüyü azaltırlar, havadaki çamuru yapraklarında tutar ve şiddetli rüzgârları hafifletirler.
19 – Ağaçlar tahta sağlar
Banliyö ve kırsal alanlarda bilinçli olarak budanan ağaçların kesilen kısımları ısınmak için yakıt ya da ahşap olarak değerlendirilir.
20 – Ağaçlar gayrimenkule değer katar
Yeşillendirmesi zevkli biçimde yapılmış ev ve binaların piyasa değeri yeşil alanı olmayanlara göre %15-20 daha yüksektir.
21 – Ağaçlar iş yoğunluğunu artırır
İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde yeşil alanı fazla olan alanlar diğerlerine göre daha fazla tercih edilir ve yeşil alan arttıkça o bölgeye gelecek firma sayısı artar. İki yönünün arasında ağaç dikili olan caddelerde trafik daha yavaş akar çünkü sürücüler gaza basıp hızlı gitmektense etraflarındaki güzelliklere daha dikkatli bakmak isterler bu da trafik kazalarının azalmasını sağlar.
22 – Ağaçlar depremden korur
Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.