GÖLLER BÖLGESİNİN TEK YERALTI ŞEHRİ “TEKE SARAYI”
GÖLLER BÖLGESİNİN TEK YERALTI ŞEHRİ “TEKE SARAYI” Sene 1990, 30 Temmuz pazartesi günü, yer Büyük Isparta Oteli, gazeteci Çetin KESKİNPALA, Çetin MEYDAN’ın yöneticisi olduğu Büyük Isparta Oteli müdüriyetine gelir ve “müdürüm, bölgenin turistik değerlerini ortaya çıkarmaya çalışıyorsunuz, köylülerden duydum, Gelincik Köyü yakınlarında insan eliyle oyulmuş mağaralar varmış bilginiz var mı?” der. Çetin MEYDAN için Teke Sarayı yerleşiminin keşif macerası böyle başlar.
MYO. Öğr. Gör. Çetin MEYDAN 25 Ocak 2022
DOĞRU BİSİKLET ALMANIN 9 PÜF NOKTASI
AFADER in değerli üyeleri, Günlük hayatımızda çeşitli ihtiyaçlarımız vardır. Bu ihtiyaçlarımızı karşıladığımız sürece yaşamımızı sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde sürdürmeye devam edebiliriz. En başta sağlığımızın yerinde olması şart ve elzemdir. Olmazsa olmaz koşulumuz olan vücut ve ruh sağlığımızı devam ettirebilmemiz ve koruyabilmemiz için de, dengeli beslenme, bilgilenme gibi öğretileri yerinde ve zamanında uygulamalıyız. Temel ihtiyaçlarımızdan birisi eksik kalırsa, yaşamımız sekteye uğrar, sorunlarla boğuşuruz. Bunların yanı sıra, hayatımıza anlam katmak, yine güncel yaşamlarımızda ihtiyacımız olan şeyleri karşılayabilmek adına, bir takım araç ve gerece ihtiyaç duyarız. İşte bunlardan biriside BİSİKLET tir. Günümüz dünyasında en sağlıklı, en ekonomik, en çevreci bir ulaşım aracı olan bisikletin faydası o kadar çoktur ki; (ilerideki köşe yazılarımda bunları siz okuyucularımla paylaşacağım) anlatmakla bitiremeyiz. Bazı ihtiyaçlarımızı arzu ve isteklerimiz ölçüsünde karşılarken, bazı ihtiyaçlarımızı da vücut ölçülerimize (Bay, Bayan, Büyük, Küçük, Boy, Kilo vb.) göre almaya özen gösteririz. Bisiklet alırken de bazı kriterlerimizin olması gerekiyor. Nedir bunlar ? Boyumuza, kilomuza, bisikleti hangi amaçla kullanacağımıza (Yol, Şehir, Dağ bisikleti gibi) göre seçmemiz en akıllıca yapacağımız tercihlerdir. Sizlere kolaylık olması açısından nasıl bir bisiklet alacağınıza dair püf noktalarını sizlerle paylaşıyorum ki; aldığınız bisikletin kullanım açısından sizi sıkıntıya sokmaması adına bilgileri kendinize rehber edinirseniz, mutlu olmak çok kolay. Sağlık ve esenlikler dileriz.
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ 19 Ocak 2022
Doğa Dostu Bir Ulaşım Aracı Olan Bisikletin Tarihsel Gelişimi
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ 10 Ocak 2022
BİSİKLETİN FAYDALARI (2. Bölüm)
BİSİKLETİN FAYDALARI (2. Bölüm) Zinde ve sağlıklı olmak için fiziksel olarak aktif olmanız gerekir. Düzenli fiziksel aktivite obezite, kalp hastalığı, kanser, akıl hastalığı, diyabet ve artrit gibi ciddi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Düzenli olarak bisiklet sürmek, yerleşik yaşam tarzıyla ilişkili sağlık sorunları riskinizi azaltmanın en iyi yollarından biridir. Bisiklete binme, küçük çocuklardan yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan insanın yararlanabileceği, düşük etkili bir egzersizdir. Aynı zamanda eğlenceli, ucuz ve çevre için iyidir. İşe, okula ya da alışverişe giderken bisiklet sürmek düzenli egzersizlerinizi günlük rutininizle birleştirmenin en etkili yollarından biridir. Tahminen bir milyar insan her gün bisiklete biniyor – ulaşım, rekreasyon ve spor için. Sağlık ve Zindelik İçin Bisiklet Sağlığınızda genel bir iyileşme sağlamak haftada iki ila dört saat alır. Bisiklet: • Düşük etki – diğer egzersiz türlerinden daha az zorlanma ve yaralanmalara neden olur. • İyi bir kas antremanı – bisiklet sürerken tüm büyük kas gruplarını kullanır. • Kolay – diğer sporların aksine, bisiklet sürmek yüksek düzeyde fiziksel beceri gerektirmez. Çoğu insan bisiklete binmeyi bilir ve bir kez öğrenirseniz, unutmazsınız. • Güç ve dayanıklılık için iyi – bisiklet dayanıklılık, güç ve aerobik kondisyonu arttırır. • İstediğiniz kadar yoğun – bisiklet sürmek, yaralanma veya hastalıktan kurtulmak için çok düşük yoğunlukta yapılabilir, ancak zorlu fiziksel bir antrenman da oluşturulabilir. • Zinde olmanın eğlenceli bir yolu – tepelerden aşağıya kıyılara kadar inmekten ve dışarıda olmaktan aldığınız macera ve haz, sizi iç mekanlarda tutan veya özel zamanlar veya yerler gerektiren diğer fiziksel aktivitelerle karşılaştırıldığında düzenli olarak devam etme olasılığınızın daha yüksektir. • Zaman tasarruflu – bir taşıma şekli olarak bisiklete binme, motorlu taşıtları sürmek veya sağlıklı egzersizle tramvay, tren ya da otobüs kullanmak için harcanan (oturma) zamanın yerini alır. Düzenli Bisiklet Sürmenin Sağlığa Faydaları Bisiklete binme temel olarak aerobik bir aktivitedir; bu, kalbinizin, kan damarlarınızın ve akciğerlerin hepsinin bir egzersiz yapması anlamına gelir. Daha derin nefes alacak, terletecek ve vücut sıcaklığının artmasına neden olacak şekilde artan vücut ısısını yaşayacaksınız. Düzenli bisiklet sürmenin sağlığa faydaları: • artmış kardiyovasküler zindelik • artan kas gücü ve esneklik • Geliştirilmiş eklem hareketliliği • azalmış stres seviyesi • geliştirilmiş duruş ve koordinasyon • güçlendirilmiş kemikler • azalmış vücut yağ seviyeleri • hastalığın önlenmesi veya yönetimi • azaltılmış anksiyete ve depresyon.
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ 10 Ocak 2022
BİSİKLETİN FAYDALARI:
Afader’li üyelerimiz başta olmak üzere, sevgili bisiklet dostlarım, arkadaşlarım, kardeşlerim. Derneğimizin internetteki web sitesinde, bundan böyle bana ayrılan yazarlar köşesinde, ağırlıklı olarak bisiklet konusunda her türlü bilgiyi, yine bisiklet ile ilgili değişik konulardaki görselleri ve ara sıra bisiklet konusundaki kendi değerlendirme ve yorumlarımı, her yıl katıldığım bisiklet festivalleri ile ilgili anılarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu konuda bana bu fırsatı tanıyan başta yönetim kurulu başkanımız Sayın, Mehmet Bilir ile birlikte yönetim kurulu üyelerimize teşekkürü borç bilirim.
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ 04 Ocak 2022
Afad Gönüllüleri, Dağcılık, Eğitim, Turizm, Spor, Yardımlaşma Derneği (AFADER) nin değerli üyeleri.
Derneğimizin amaçları ve faaliyet alanları çerçevesinde, kuruluşumuzdan bu güne, yaptığımız kararlı çalışmalar, çevremize verdiğimiz güven duygusunun bizlerde oluşturduğu heyecan ve umut neticesinde, günden güne genişleyerek büyüyen ve birbirimizi destekleyen bir aile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Genel Başkan Mehmet BİLİR 31 Aralık 2021
Eskiden Günümüze Türkiye Bisiklet Tarihi
19. yüzyılın başlarında Avrupa’da icat edilen bisiklet, ilk dönemlerde seçkinlerin kullandığı bir araç olmuş daha sonra sportif amaçla da kullanılmaya başlanmıştır. Bisiklet yaygınlaşmaya başladıktan sonra Osmanlı İmparatorluğu’na da levantenler tarafından getirilmiş ve öncelikle posta teşkilatı, polis teşkilatı ve orduda kullanılmıştır.
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ 27 Aralık 2021
Aşk Nedir?
Afader ailesi olarak 1. Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik.
Genel Başkan Mehmet BİLİR 26 Aralık 2021