CORPORATE
Em. Öğrt. Bahri BİLİCİ Yazarın Tüm Yazıları
BAHRİ BİLİCİ- BİYOGRAFİ 1959 yılında, Anne-baba bir, ailenin ilk çocuğu olarak (Toplamda 8 kardeşiz) Isparta nın Keçiborlu ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve Orta tahsilimi Keçiborlu da, Lise ve Yüksek okul tahsilimi Isparta da yaptım. !982 Yılında Matemati...
Bisiklet Sürmek Kalp Krizi Riskini Azaltıyor!
Yapılan araştırmalara göre, bisiklet sürmek kanser ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltıyor.
Daha mı uzun yaşamak istiyorsunuz? Kanser ya da kalp hastalığı riskinizi azaltmak için çözüm mü arıyorsunuz? Bilim insanlarının yanıtı basit: İşe bisikletle gidin.
İngiltere'de beş yıldır süren kapsamlı bir araştırmanın sonuçları, bisikletle işe gidip gelmenin bu sağlık risklerini 'yarıya indirdiğine' işaret ediyor. Araştırmacılar, İngiltere ve İskoçya'dan 250 bin çalışanı inceleyerek, daha hareketsiz şekilde (arabayla) işe gidenlerle karşılaştırdılar. Çalışma için incelenen bu insanlardan 2.430'u hayatını kaybetti, 3.748'ine kanser teşhisi kondu, 1.110'u da kalp sorunlarıyla karşılaştı. İş yerine 'aktif' yolculuk yaparak düzenli bisiklet sürmek ise, bu nedenlerle hayatını kaybetme riskini yüzde 41, kanser riskini yüzde 45, kalp rahatsızlığı riskini ise yüzde 46 azalttı.
Bu bisiklet sürücüleri haftada ortalama 48 kilometre yol gitti ancak daha fazla yok kat edenlerin daha da sağlıklı oldukları görüldü. Yürümenin de kalp rahatsızlıklarına karşı önemli oranda fayda sağladığı belirtildi. Ama bu durum, daha çok haftada yaklaşık 10 kilometre yürüyen insanlar için geçerli.
Bisiklet sürmek mi yürümek mi daha faydalı?
BBC'ye konuşan araştırmacı Jason Gill, bu çalışmanın, işe aktif yollarla; özellikle bisikletle gidenlerin daha az risk altında olduğuna ilişkin açık bir kanıt olduğunu söyledi. Gill bu nedenle şehir yapılandırmasının bisikletlilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Araştırmaya göre, işe giderken hem bisiklet hem de toplu taşıma araçlarını kullananlarda da sağlığa faydalar tespit edildi. Tıp dergisi British Medical Journal'da yayınlanan araştırmanın yapılış biçimi nedeniyle, neden ve sonuçları net olarak belirlemek mümkün değil. Öte yandan, istatistikleri sigara, beslenme ya da vücudun ağırlığı gibi olası nedenler bir kenara bırakıldığında bile, etkilerin aynen görüldüğü anlaşıldı.
Yani araştırmaya göre, bisikletin kanser riskini azaltmasının nedeni kilo kaybına indirgenemiyor. Bisikletlilerin kiloca daha zayıf olmasalar da bedenlerindeki yağ oranlarının az olması ve vücutta iltihap düzeyinin az olması da, çıkan sonuçların arkasında olabilecek nedenlerden. Daha uzun ve yoğun olması nedeniyle bisikletin yürümeye göre daha iyi bir egzersiz olduğu belirtiliyor.
TAGS kalp sağlığı, bisiklet, sağlık, hareketliyaşam
Bisiklet sporunun sağlık açısından olumsuz unsurları etkilemesi
Malumu ilam kabilinden tekrar edelim, bisiklet sporu insanin sağlığına çok çeşitli olumlu etkileri olan bir spor. Bu bölümün konusu bisikletin en önemli hastalıklar, zayıflıklar, sağlık sorunlarına olan etkisi. Araştırmada ön planda örnek ülke olarak haliyle Almanya kullanılmış, yalnız sonuçların Türkiye açısından yorumu da kolayca çıkarılabiliyor.
Kalp-Damar Hastalıklarında Bisikletin faydası
Kalp hastalıkları gelişen ülkelerde erken ölümler ve hastane ziyaretlerinde en önemli rolü oynuyor. Almanya’da her yıl 150.000 kişi kalp yetmezliğinden ölüyor. Bu ölümlerin pek çoğunda kalbin işlevi arteriosklerose (damar iç duvarlarının hasar görmesi) ya da kalp odacıklarının çalışma bozukluğu nedeniyle zayıf düşmüş oluyor. araştırmalar spor ve hareketin kalp krizini ve diğer kalp hastalıklarını önlemekte önemli bir yer tuttuğunu gösteriyorlar.
Son yıllarda kalp hastalıklarındaki tedavi yöntemlerinde de değişme yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllara kadar tamamen yatak istirahatı önerilirken bugün hafif bir fiziksel aktivite terapinin parçası olmuş durumda. Bu aktiviteler arasında özellikle bisiklet kullanımı var. Bisiklet sayesinde en önemli kalp işlevlerinin yani sıra (nabız ve hacim) kan deveranı da olumlu etkileniyor. Sonuçta çok daha ekonomik çalışan ve daha az yorulan bir kalp çıkıyor ortaya. Kalp krizlerine yol açan bütün etkenler geriliyorlar, düzenli fiziksel aktivite ile kalp krizi riski %50 düşüyor. Kalp hastalıklarına karşı en uygun seviye olarak haftada bisiklet veya başka sporlar ile 2000kCal yakımı belirlenmiş.
Bisiklet kullanımının bir alışkanlık olduğu, bisikletin ana ulaşım araçlarından biri olduğu İsveç, Hollanda, Belçika gibi Avrupa ülkelerinde kalp hastalıkları daha az görülmektedir. Dünyada en faydalı icatlar arasında sayılan bisiklet, umarız ülkemizde de hak ettiği yeri bulacaktır.