CORPORATE
GÖLCÜK TABİAT PARKI
İli: Isparta
İlçesi: Merkez
Alanı: 59250 Dekar
İlan tarihi: 1991
Uzun Devreli Gelişim Planı (UDGP) Onay tarihi: 30.06.2017
KAYNAK DEĞERLERİ
Jeolojik Yapı: Tabiat Parkına ismini veren Gölcük Gölü Güneybatı Anadolu'nun tek kaldera gölü olma özelliğini taşımaktadır. Gölcük Tabiat Parkı, Isparta Ovası'ndan bakıldığında nispi yükseltisi 500–600 m olan tepeler arasında yer almaktadır. Göl çevresinde 1600 metre civarındaki düzlükler ve sırtlar oldukça fazla yer kaplamaktadır. Göl çevresinde bulunan Ulukız Tepe (1566 m), Kirazlı Tepe (1653 m) ve Pilav Tepe (1551 m) önemli yükseltilerden olup Tabiat Parkının görsel peyzaj değerlerinin başında gelmektedir.
Memeliler: Tabiat Parkı içinde 7 familyaya ait 9 memeli türünün yayılış göstermektedir. Başta Yılkı Atları olmak üzere Kirpi, Anadolu Sincabı, Kızıl Tilki, Gelincik, Tavşan ve Yaban Domuzu Tabiat Parkı'nda yaşayan memeli hayvanlardandır.
Kuşlar: 32 familyaya ait 102 kuş türünün Tabiat Parkı içinde yayılış göstermektedir. Kızıl Kerkenez, Yeşilbaş Ördek, Sakarmeke, Alaca Ağaçkakan, Atmaca ve Şahin başlıca kuş türleridir.
Balıklar: Park içinde 2 familyaya ait 6 balık türü bulunmaktadır. Bunlar; Sazan, Kolyoz Balığı, Gümüş Havuzbalığı, Çizgili Taş Sazancığı, Kadife Balığı ve Sudak'tır.
Sürüngenler: Tabiat Parkı içinde 6 familyaya ait 10 sürüngen türü yaşamaktadır. Bunlardan bazıları; Adi tosbağa, Dikenli keler, Toros kertenkelesi, Kör Yılan ve Kara Yılandır.
Gölcük Tabiat Parkı'nda; 46 familyaya ait 140 cins, 217 tür, 13 alttür ve 3 varyete tespit edilmiştir. Gölcük Tabiat Parkı sınırlarında 58 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Kızılçam, Karaçam, Meşe, Sedir, Akasya başlıca bitki örtüsünü oluşturur.
KÜLTÜREL VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİ
Burdur İli Ağlasun sınırları içerisinde bulunan antik kent Sagalassos'a sınır bulunan Isparta Gölcük Tabiat Parkı bu özelliğiyle arkeolojik değerlere de sahiptir.
MEVCUT ARAZİ KULLANIM
Tabiat Parkı içindeki günübirlik kullanım alanında kır lokantası, büfe, tuvaletler, mescit, çocuk oyun alanları, kuş gözlemevi, piknik üniteleri ve çeşmeler bulunmaktadır. Ayrıca Günübirlik Kullanım Alanı içinde; yürüyüş ve bisiklet yolları ile manzara seyir noktaları da mevcuttur.
GÖLCÜK TABİAT PARKI GÖRÜLECEK YERLER
- Gölcük Gölü,
- Orman Ekosistemi,
- Elma Bahçeleri,
- Yürüyüş Rotaları,
- Günübirlik Kullanım Alanıdır.
GÖLCÜK TABİAT PARKI'NDA YAPILABİLECEK AKTİVİTELER
- Zengin Bitki Örtüsü Gözlemi,
- Doğa Yürüyüşü,
- Piknik,
- Fotoğrafçılık,
- Kuş Gözlemciliği,
- Bisiklet Sporu,
- Olta Balıkçılığı İmkânı bulunmaktadır.
ULAŞIM
Gölcük Tabiat Parkı Isparta kent merkezine 12 km, Burdur kent merkezine 25 km uzaklıktadır. Park ülke ulaşım ağına Isparta kent merkezinden dağılan yollarla bağlanmaktadır. Isparta ile Tabiat Parkı arasındaki ulaşım 12 km uzunluğunda asfalt bir yolla sağlanmaktadır. Park'tan Burdur'a ulaşım Isparta-Burdur dağ yoluyla mümkündür. Gölcük Tabiat Parkı'nın bu yola uzaklığı 5 km'dir.